Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2022 08:07 - Кибалион - Менталната трансмутация
Автор: lightbody777 Категория: Други   
Прочетен: 3057 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.08.2022 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
МЕНТАЛНА ТРАНСМУТАЦИЯ

"Умът (както и металите и елементите) може да бъде променян от състояние в състояние, от степен в степен, от положение в положение, от полюс в полюс, от вибрация във вибрация. Истинската Херметична трансмутация представлява Ментално изкуство." Кибалион

Както казахме, херметиците били първите алхимици, астролози и психолози, като Хермес е създателят на тези школи на мисълта. От астрологията се е развила съвременната астрономия; от алхимията е възникнала съвременната химия; от мистичната психология се е развила съвременната психология с различните й школи. Но не трябва да се предполага, че древните са били в неведение относно това, което съвременните научни направления считат, че е тяхно изключително и специално завоевание. Записите, гравирани върху камъни в древния Египет, убедително показват, че древните са притежавали пълно и изчерпателно познание по астрономия. Самото изграждане на пирамидите е демонстрация на връзката между техния замисъл и усвояването на астрономията. Освен това те не са били невежи и в областта на химията, защото фрагменти от древните съчинения показват, че са познавали химическите свойства на нещата. Всъщност древните теории в сферата на физиката постепенно се потвърждават от последните открития на съвременната наука, особено онези, свързани със състава на материята. Не трябва също така да се предполага, че не са били запознати с така наречените съвременни открития в психологията - напротив, египтяните били твърде вещи в науката за психиката, в частност в онези раздели, които съвременните научни школи пренебрегват, но които въпреки всичко са възникнали под името "психическа наука", а това обърква днешните психолози и ги кара с нежелание да признават, че "в края на краищата в това може би има нещо". Истината е, че под материалната химия, астрономия и психология (т.е. психологията на нейния етап на "действие на мозъка") древните притежавали познание за трансценденталната астрономия, наречена астрология; за трансценденталната химия, наречена алхимия; за трансценденталната психология, наречена мистична психология. Те притежавали Вътрешното знание, както и Външното знание, докато съвременните учени разполагат единствено с последното. Сред многобройните тайни клонове на познанието, притежавани от херметиците, бил и този, известен като Ментална трансмутация, съставляващ предмета на настоящия урок.

"Трансмутация" е термин, който обикновено се използва за означаване на древното изкуство за превръщането на металите - в частност на обикновените метали в злато. Думата Transmute означава "да променя от една природа, форма или субстанция в друга; да преобразувам" (Уебстър). И съответно "Ментална трансмутация" означава изкуството на промяната и преобразуването на психичните състояния, форми и условия в други. По този начин можете да разберете, че Менталната трансмутация представлява "Изкуството на Менталната химия", ако харесвате този термин - форма на практическа Мистична психология. Но това означава много повече, отколкото ви се струва на пръв поглед. Трансмутацията, алхимията или химията на Ментално ниво имат, разбира се, достатъчно важни последици и ако изкуството се ограничи само с това, то пак ще бъде един от най-важните клонове на науката, известни на човека. Това обаче е само началото. Нека видим защо!

Първият от Седемте херметични принципа е Принципът на менталността, чиято аксиома е "ЦЯЛОТО е Умът; Светът е Ментален", което означава, че Основната реалност на Света е Умът; а самият Свят е Ментален, т. е. "съществува в Ума на ЦЯЛОТО". Ще се спрем на този Принцип в следващите уроци, но нека разгледаме следствието от него, ако приемем, че той е истината. Ако Светът е Ментален по своята природа, в такъв случай Менталната трансмутация трябва да представлява изкуството на ПРОМЯНА НА УСЛОВИЯТА НА СВЕТА, наред с промяната на Материята, Силата и Ума. Вие разбирате следователно, че Менталната трансмутация наистина е "Магия", за която древните автори са имали толкова много да кажат в своите мистични произведения и относно която са дали толкова малко практически наставления. Ако Всичко е Ментално, в такъв случай изкуството, позволяващо на някой да преобразува менталните състояния, трябва да превръща Майстора в човек, който контролира материалните условия, както и тези, които обикновено се наричат "ментални". Всъщност само напредналите Ментални алхимици са били способни да достигнат до степента на силата, необходима, за да се контролират грубите физически състояния, например контролът върху елементите на Природата, предизвикването или спирането на бури, предизвикването или спирането на земетресения и други мащабни природни катаклизми. Но това, че такива хора са съществували и съществуват и днес, е въпрос на ревностна вяра за всички напреднали окултисти от всички школи. Най-добрите учители убеждават своите ученици, че Майсторите съществуват и притежават такива способности, предизвиквайки преживявания, които потвърждават тези убеждения и твърдения. Тези Майстори не правят публични демонстрации на способностите си, а се стремят към уединение и отбягват човешките тълпи, за да вървят по-успешно по Пътя на Постижението. Споменаваме тяхното съществуване на този етап, просто за да привлечем вниманието ви към факта, че силата им е изцяло Ментална и функционира в сферата на по-висшата Ментална трансмутация, подчиняваща се на Херметичния принцип на менталността. "Светът е ментален." - Кибалион.

Но учениците и херметиците от по-ниска степен в сравнение с Майсторите - Посветените и Учителите - са способни свободно да работят на Менталното ниво, в сферата на Менталната трансмутация. Всъщност всичко онова, което наричаме "психически феномени", "ментално въздействие", "ментална наука", "феномени на новата мисъл" и т.н., функционира в същата обща сфера, защото има само един принцип, който действа, независимо с какво име ще бъде наречено явлението. Ученикът и практикуващият Ментална трансмутация действа на Ментално ниво, преобразувайки менталните състояния, условия и т.н. в други според различни формули, повече или по-малко ефикасни. Различните "лечения", "утвърждения", "отхвърляния" и т.н. на школите на менталната наука са просто формули на Херметичното изкуство, често твърде несъвършени и ненаучни. Повечето от съвременните практикуващи са твърде невежи в сравнение с древните Майстори, тъй като им липсва фундаменталното познание, върху което се основава работата. С помощта на Херметичните методи могат да се променят или преобразуват не само менталните състояния и т.н. на нечий Аз, но и състоянията на другите хора могат и непрекъснато се променят по този начин, обикновено несъзнателно, но често и съзнателно, от някой, който познава законите и принципите, когато засегнатите хора не са запознати с принципите на самозащита. И дори нещо повече - както много ученици и практикуващи съвременната ментална наука знаят, всяко материално състояние, зависещо от ума на другите хора, може да бъде променено или преобразувано в съответствие с ревностното желание, воля и "третиране" на човека, желаещ променени условия на живот. В момента обществеността е така повърхностно информирана относно тези неща, че не считаме за необходимо да го обсъждаме надълго и нашироко, тъй като целта ни на този етап е просто да посочим Херметичния принцип и изкуство, които са в основата на различните форми на практиката, добра и лоша, защото силата може да се използва в противоположни посоки в съответствие с Херметичния принцип на противоположностите.

В тази малка книга ще изложим основните принципи на Менталната трансмутация, така че всеки, който я прочете, да може да разбере Основните принципи, и по този начин да притежава Универсалния ключ, който ще отключи многобройните врати на Принципа на противоположностите. Сега ще преминем към разглеждане на първия от седемте Херметични принципа - Принципът на менталността, в който е обяснена истината, че "ЦЯЛОТО е Умът; Светът е Ментален", по думите на Кибалион. От нашите ученици изискваме тяхното задълбочено внимание и внимателно изучаване на този велик Принцип, тъй като той действително е Основният принцип на цялата Херметична философия и на Херметичното изкуство на Менталната трансмутация.

(следва продължение)



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lightbody777
Категория: Други
Прочетен: 176112
Постинги: 113
Коментари: 99
Гласове: 334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031