Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2023 13:30 - Игра на интерпретации - Двете дървета в Едем
Автор: lightbody777 Категория: Други   
Прочетен: 2751 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.01.2023 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За християнската интерпретация няма да кажа нищо. То не е интерпретация, а повторение на една буквална история. Историите тук са притчи, а не някакво реално случило се събитие. Но мнозина вярват, че това е "документален разказ" за началото на света. Който е възникнал преди 6-7 хилядолетия... (No comment).

Интерпретацията на гностицизма показва далеч повече въображение. Тъй като те не могат да свържат МОНАДАТА, т.е. Непознатата, Невидимата, Всеприсъстващата и Всезнаеща Първо-Причина на всичко, с образа на проклинащия Бог, който даде форма на човека в Битие 2 глава, те обръщат палачинката - Богът, за когото се говори във 2 глава на Битие е Дяволът, Князът на този свят, на когото принадлежат по право всички души, защото той е техният създател. Духът - не, но всичката материя (физическа или астрална), захранена от силата на духа - да.

Лично на мене тази интерпретация ми допада доста, ако не беше пак задължителното оставане в дуализма (Бог-Дявол).

Моята, неангажираща никого с нищо, гледна точка е следната:
Двете дървета са образи на Знанието и Познаването.

Знанието те води до квалификации добро-зло, тук са правилата, моралът, законите човешки. Тук са  осъждението, вината, страхът, срамът - всичко, което "се случи" на Адам и Ева щом "ядоха" от "дървото на знанието за добро и зло". Умишлено не използвах термина "познаване на добро и зло", защото по същество това се има предвид - разбиране за добро и зло, знание за добро и зло. Докато за термина "познаване" искам да съхраня положителния му оттенък, а това дърво няма такъв.

Оставаме ли в дуалистичното мислене, това моментално ни лишава от истинското познаване на Единния Истинен Бог. Няма нужда от херувим с меч, въртящ се на всички страни, самата ос добро-зло е като въртяща се около тебе бамбукова пръчка "bo", която ти пречи да стигнеш Живота. Може би моралът те пази, може би добродетелта те пази, но те пазят и от познаването на Живота. 

За да познаем "Единния Истинен Бог", Неизговоримото, Всепроникващо Живо присъствие, трябва преди всичко да разберем, че ТО е ЕДИНСТВО, ЕДИННО.
И ние можем да ГО познаем само чрез ЕДИНЕНИЕ с това Присъствие.

"Не ставай прекалено праведен, И не мисли себе си чрезмерно мъдър; Защо да се погубиш? Не ставай прекалено зъл, и не бивай безумен; Защо да умреш преди времето си? Добре е да се придържаш за едното, И да не оттегляш ръката си от другото; Защото който се бои от Бога ще се отърве от двете." Еклисиаст 7:16-18

Аз бих казала: Който обича Бога ще се отърве и от двете, ще се отърве от дуализма, ще се отърве от противопоставянето.
Обичай Бога и прави каквото е в сърцето ти. Няма да сбъркаш.




Тагове:   Бог,   дуализъм,   свобода,   единство,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lightbody777
Категория: Други
Прочетен: 176070
Постинги: 113
Коментари: 99
Гласове: 334
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031