Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02 07:45 - Менталната конструкция - патерица за вярата
Автор: lightbody777 Категория: Други   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Спомняте си медната земя в пустинята, която Мойсей издигна, за да оздравяват всички, ухапани от горителните змии, когато погледнат към нея.

Какъв бешемеханизмът на изцеление? Дали медната змия ги изцеляваше, дали Бог "следеше" кой гледа към змията, за да "слезе" да го изцели?... 

Очевидно къс мед, пък изкован дори във форма, не може да изцелява. Нито парче дърво, нито зъб от акула, нито нокът от мечка, нито перо от орел, нито кост от светия, нито каквато и да било друга приумица, която му е хрумвала на човек.

Но и другото е съмнително -"следящият" Бог, който внимава да не изцели някого по погрешка, който не е погледнал към медната змия.

Исус многократно заяви на страдалците, които се изцеляваха: "Твоята вяра те изцели". А в родния си град не можа да изцели много хора, поради "неверието им".
"Ако имате вяра колкото синапово зърно, бихте казали на тази планина да се вдигне и да се хвърли в морето и тя би ви послушала".

Тук даже не става дума за вяра в Спасителя, или кръвта на Исус... Той си беше жив всред тях и кръвта му си беше във вените. "И каквото и да поискате, вярвайте, че сте го получили и ще ви бъде".

Сега, няма лошо да имаш патерица за вярата - медна змия, парче дърво и т.н... Няма лошо да си заменил всички тях със сребърно кръстче на Исус, или даже да нямаш такова кръстче и да вярваш в "образа на Исус" (нямам предвид иконата на Исус). Но всички тези ментални конструкции не са нещо свръхестествено, а само начин да се мобилизира твоята вяра. И за определен момент от развитието вършат работа...

Но спомнете си какво стана с медната змия - беше съборена с другите кумири от Езекия, защото "израилтяните още й кадяха". Беше се превърнала в нещо, което не помагаше повече на хората да вярват, бяха развили зависимост от нея, бяха започнали да се отнасят с нея като с бог, от който зависи благополучието им...

Подобно се случва с всяка ментална конструкция, рано или късно тя отпада, за да бъде заменена или от друга такава, или да извърши предназначението си: да осъзнаеш, че вярата е тази, която движи нещата, а не вярата в НЕЩО или НЯКОЙ.


Единствената Вечна Причина на всичко иска да те еволюира до Себе Си. По-точно да еволюира съзнанието ти до Себе Си, до Своето Съзнание. Защото извън съзнанието, което все още те мами насам-натам, целия човек е Негов, от Неговата субстанция. Свободен си единствено в съзнанието си, но все се опитваш и там да си поставиш някакво ограничение. 

Осъзнай, че ти НЕ СИ ТЯЛО, ти даже НЕ СИ УМ. Ти просто за момента се намираш в облеклото на ТОВА ТЯЛО и си напръскан с уханието на ТОЗИ УМ. Един ден тях няма да ги има, а ти ще пребъдеш, не защото приживе си вярвал в медна змия, в парче дърво, в мощи на светии, в сребърен кръст или "ментален образ на Исус". Ти ще пребъдеш, защото си част от ВЕЧНОСЪЩЕСТВУВАЩИЯ, така си направен от самото начало. 

В цялата Вселена, на който и да е план (физически, ментален, космически, причинен...), няма друга субстанция, от която може да се изработи нещо, освен ТЯЛОТО НА ВЕЧНО И  ЕДИНСТВЕНО СЪЩЕСТВУВАЩИЯ. Той откъсна от Себе Си "плът", при това я принизи до толкова ниски трептения, че да може да се държи в някаква форма... Той "унизи" Себе Си, за да може да изгради СЪЗНАНИЕ. Не съзнание в невежество и тъма, а ОСЪЗНАТО СЪЗНАНИЕ. И така съзнанието премина от атома, към молекулата, към едноклетъчното, към многоклетъчните, към птици и животни и най-сетне към човека, в когото има някакъв шанс за ОСЪЗНАВАНЕ...

Осъзнай, че ти НЕ СИ ТЯЛО, ти даже НЕ СИ УМ. Ти просто за момента се намираш в облеклото на ТОВА ТЯЛО и си напръскан с уханието на ТОЗИ УМ. Един ден тях няма да ги има, а ти ще пребъдеш, ...защото си част от ВЕЧНОСЪЩЕСТВУВАЩИЯ, така си направен от самото начало. 


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lightbody777
Категория: Други
Прочетен: 77094
Постинги: 63
Коментари: 27
Гласове: 205
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031